Demisia fără preaviz

Ce se întâmplă dacă vrem să părăsim locul de muncă fără a mai respecta dreptul angajatorului la preaviz?

Preavizul este un interval de timp, 15 sau 30 de zile, in care nu ar trebui sa parasim locul de munca dupa ce am exprimat optiunea de a demisiona. Acesta este un drept al angajatorului prevăzut în Codul Muncii, pentru ca acesta să poată căuta și găsi un înlocuitor.

Dacă ne-am certat cu patromul, de exemplu, și considerăm că nu am mai putea suporta să rămânem la locul de muncă, sau dacă un eveniment important reclamă părăsirea locului de muncă imediat, ce se întâmplă? Ce riscăm?

Angajatorul, care a avut de suferit pentru că postul părăsit nu a putut fi acoperit la timp cu alt angajat, poate să dea în judecată pe angajatul demisionar și să ceară ca instanța să îl oblige pe acesta să plătească daune egale cu ceea ce a pierdut acel angajator în urma plecării premature a angajatului.

Practic, un astfel de proces este dificil de câștigat pentru angajator, pentru că este greu de cuantificat prejudiciul suferit și apoi trebuie demonstrată legătura directă dintre plecarea angajatului prin demisie și pierderea financiară pretinsă.

În nici un caz, demisia nu poate fi împiedicată de angajator.