Ordinul de protecție
Ordinul de protecție este un mijloc juridic de a proteja persoanele impotriva violenței domestice, adica cea exercitata de membrii ai familiei. Este reglementat de Legea nr. 217/2003 si se aplica in prima faza de catre Politie. Procedura este urmatorea:
Se face o plangere la politie sau un apel la 112 daca este vorba de o situatie de urgenta. Politia constata daca exista indicii de exercitare a violenței fizice, psihice, verbale, economice, sexuale, cibernetice etc. Apoi emite un ordin de protectie valabil maxim 5 zile. Se aplica impotriva sotului, parintilor, copiilor, fratilor, surorilor si copiilor acestora, inclusiv concubinilor sau celor ce au avut o relatie similara in trecut.
Ordinul de protectie poate dispune: ca agresorul sa nu se apropie la o anumita distanta de victima si/sau de alte persoane, de locuinta victimei, de locul de munca etc., evacuarea agresorului din locuinta, reintegrarea victimei in locuinta (daca a fost data afara), plasarea victimei intr-un adapost ori chirie (pe cheltuiala agresorului), interdictia de a se deplasa in anumite localitati, interdicitia de a contactat victima la distanta (telefon, internet etc.)
Pana expira cele 5 zile, ordinul provizoriu dat de politist se confirma de un procuror, apoi se prelungeste pana la 6 luni de un judecator. Partile trebuie asistate de avocat obligatoriu (se va da un avocat din oficiu daca nu exista angajat).
Incalcarea ordinului de protectie este infractiune si se pedepseste cu inchisoarea.