REZULTAT EXCEPȚIONAL: BANII PENTRU MEDICUL REZIDENT

Avocat GALAN ALEX din Constanța a obtinut o hotărâre excepțională pentru un client medic în litigiu de muncă: spitalul la care acesta activase ca medic rezident, după absolvirea facultății l-a acționat în judecată pentru a îi cere să înapoieze sumele primite în perioada respectivă cu titlu de ”bursă de rezidențiat”. Pretenția spitalului este injustă, dar, surprinzător, instanțele din țară au admis în masă aceste acțiuni, obligând medicii să returneze sume de bani de ordinul zecilor de mii de lei.

Tribunalul Tulcea nu a făcut excepție: judecând superficial speța a admis cererea spitalului. S-a formulat apel, iar Curtea de Apel Constanța a admis apelul, respingând pretențiile spitalului.

Pe scurt, rezidenții erau obligați să semneze un contract prin care se obligau să lucreze și după terminarea perioadei de rezidențiat, un nr. de ani, la același angajator/spital. În caz contrar, spitalul le va imputa banii primiți ca ”bursă de rezidențiat”. Am argmentat că ”bursa de rezidențiat” nu era de fapt o contravaloare a pregătirii profesional, ci o primă la salariu, pentru că salariul medicilor rezidenți era și așa foarte mic în acea perioadă. Mai mult, îngrădirea dreptului la muncă prin impunerea unui anume loc de muncă este un act neconstituțional, deci clauza respectivă din contract este inoperantă. Felicităm Curtea de Apel Constanța pentru soluția justă și îndrăzneață, opusă jurisprudenței în domeniu!