Contestatie amendă: unde se judecă?
Amenda (sau alte sancțiuni contravenționale: confiscări, suspendări etc.) se contestă prin formularea unei cereri la instanța de judecată numită ”plângere contravențională”. Unde se adresează această cerere? Cum se probează?
Plângerea contravențională se adresează la judecătoria pe raza căreia s-a săvârșit fapta sancționată. Obiectul cererii este de obicei anularea procesului verbal prin care s-a constatat fapta și aplicat sancțiunea.
Cine este adversarul? Adversarul, ”pârâtul”, este instituția cu atribuții de control care a emis procesul verbal pe care îl atacăm (poliția, orașul prin primar, ANAF, ITM etc.)
Uneori procesul verbal se întocmește de către agentul constatator în lipsa contravenientului (a celui care a săvârșit fapta), în birourile instituției din care face parte. Ce facem când fapta (controlul) s-a petrecut într-o localitate iar procesul verbal sancționator se întocmește în altă localitate (capitala de județ, de exemplu) aflată pe raza altei judecătorii? Atunci competența aparține judecătoriei pe raza căreia s-a săvârșit fapta.
Ce se întâmplă dacă depunem cererea la altă judecătorie decât cea legal competentă? Dacă trece termenul de decădere de 15 zile și ne dăm seama că am adresat cererea greșit? Atunci instanța va fixa prim termen, iar la termen va invoca excepția necompetenței teritoriale, urmând a trimite dosarul la judecătoria competentă. Deci termenul de NU este pierdut dar procesul va dura mai mult.
Avocatul specializat vă poate îndruma despre cum se compune cererea, ce motive se invocă, ce probe se administrează și cum se judecă procesul cu șanse maxime de succes.