Alienarea
Sentimentul de ”alienare” înseamnă pierderea legăturii afective si psihice cu ceva. Lumea in care trăim ne expune la sentimentul de alienare din ce in ce mai mult și cu consecințe destul de grave.
Alienarea a fost identificată la nivel teoretic de Karl Marx, in scrieri publicate postum. El a identificat 4 categorii de alienare:
- Alienarea de natură: trăim de generații în orașe de beton și asfalt, conducem mașini de fier și plastic, ne îmbrăcăm în materiale sintetice, mâncăm alimente superprocesate. Există deja categoria de ”homo citadinus”. Simțurile noastre nu mai ating, miros etc. substante naturale (lemn, pamânt, iarbă, piatră etc.);
- Alienarea față de muncă: din cauza complicării peste măsură a activităților umane, mulți dintre noi muncim pentru scopuri pentru care nu mai simțim nici un atașamet. Deși cunoaștem la nivel abstract pentru ce facem hârtii ori conducem mașini, nu mai creăm lucruri pentru uz personal. Hainele le spală o mașină, uneltele le cumpărăm gata făcute, mâncarea la fel etc. Bucuria de a crea (omul este creat după asemănarea Creatorului, trebuie deci să creeze) a dispărut;
- Alienarea față de alți oameni: câți dintre noi mai pot spune că au mulți prieteni adevărați? Ținem legătura cu toată familia, ne bucurăm de binele rudelor? Tot mai puțini facem parte din comunități și asocieri în care să simțim că facem ceva spre bunele mai multor oameni și dăm naștere la ceva mai mare decât noi înșine. Cât timp petrecem cu ochii în telefon minunându-ne de lucruri de neatins?
- Alienarea față de noi înșine: fiecare ne-am născut cu un puternic simț al intuiției: toți bebelușii știu bine ce îi face să se simtă bine sau nu și nu au dificultăți în a exprima aceste sentimente. Adulții însă suntem de prea multe ori îndoiți între ceea ce ne spune intuiția (sufletul) că e bine să facem și ceea ce ne cere rațiunea (nu e bine să faci asta, pentru că vei pierde altceva). De câte ori ați simțit intuitiv că ați vrea să faceți ceva, nu ați făcut pentru că rațiunea vă spunea să vă abțineți, și apoi v-a părut rău?
Ce e de făcut? Să ne întoarcem la natură. Să lăsăm telefoanele în buzunar și să facem o drumeție prin pădure. Ascultați sunetele naturii. Atingeți lemnul. Gătiți ceva la foc. Mergeți desculți pe plajă. Alăturați-vă cluburilor de aventură. Mergeți la biserică. Exersați recunoștința și liniștea. Meditați. Conștientizați-vă gândurile și veți simțiți mai mult. Beți o cafea în liniște. Întâlniți-vă mai des cu alții, vorbiți. Sunați-vă părinții!