Drepturile părintelui de a avea relații personale cu copilul; program de vizitare

 

parinte copii relatii

În cazul unui divorț, atunci când sunt și copii minori, instanța este obligată să dispună cu privire la locuința copiilor. Aceștia locuiesc fie cu mama, fie cu tata. In cazuri excepționale, pentru motive întemeiate, locuința minorului se poate stabili și la alte persoane (bunici, rude etc).

De multe ori, pentru că relația dintre foștii soți se înrăutățește, părintele care a rămas cu copiii îi interzice sau restricționează nejustificat celui separat de copii, accesul la ei și dreptul de a îi vizita sau de a îi lua de la domiciliu pentru a petrece timp împreună.

În acest caz, singura cale legală petru părintele separat de copil de a își valorifica dreptul de a avea relații personale cu minorul este o cerere (un proces) pentru fixarea unui program de vizitare.

Reclamantul trebuie să poată proba că are unde găzdui minorul peste noapte (act de casă, declarație de acceptare de către proprietar etc.) și că prezintă garanții morale de a avea grijă de minor pentru perioada pe care o solicită.

Avocatul specializat in chestiuni de familie vă va îndruma cu privire la ce probe trebuie să propuneți și cum să arate structura programului de vizitare pe care îl puteți cere instanței.

Acțiunea se bazează pe prevedrile Codului civil:  părinţii separaţi de copilul lor au dreptul de a avea legături personale cu acesta. …În caz de neînţelegere între părinţi, instanţa de tutelă decide cu privire la modalităţile de exercitare a acestui drept. și pe Legea nr. 272/2004 privind drepturile minorilor.

  1. Pingback: Drepturile părintelui de a avea relații personale cu copilul; program de vizitare — Avocat ALEX GALAN – „Ingerii sunt spirite inaripate, prietene cu spiritul tau inaripat.“
  2. Pingback: Divorțul: există custodie comună? | Avocat ALEX GALAN