Partajul (03): bunurile mobile; BANII DIN BANCĂ

partaj baniPartajul înseamnă împărțirea tuturor bunurilor (mobile și imobile) care aparțin soților la momentul desfacerii căsătoriei. Bunurile imobile (construcții și terenuri) sunt cele mai importante prin valoare, dar, daca se dorește, se pot împărți și bunurile mobile. Ce se întâmplă cu banii?

BANII: sunt cele mai importante bunuri mobile. Este esențial ca oricine contemplează ideea unui divorț să se gândească la posibilitatea de a fi împărțiți toți banii pe care îi dețin părțile la momentul depunerii cererii de divorț, inclusiv în contul bancar personal.

IMPORTANT: momentul la care se evaluează sumele de bani din conturi este ziua depunerii cererii de divorț. NU are importanță dacă un cont bancar este personal, fără ca celălalt soț să fie împuternicit; oricare soț poate cere împărțirea banilor care se află în cont curent ori în depozit pe numele celuilalt soț la momentul depunerii cererii de divorț. Banca va fi OBLIGATĂ să comunice instanței de judecată, la cerere, un extras de cont în care se va vedea ce sume erau în conturi și depozite la momentul dat.

NOTĂ: nu contează dacă titularul contului retrage/transferă banii, după ce află de cererea de divorț. El va putea fi obligat să plătească celuilalt soț până la 50% din sumele pe care le avea în bănci la momentul depunerii cererii de divorț. Avocatul specializat vă va consilia despre cum puteți influența procentul în care se împart bunurile la partaj.

Dacă banii au fost retrași ori transferați înainte de momentul depunerii cererii de divorț, aceștia nu mai sunt parte din averea comună, deci nu se pot împărți. Extrasul de cont poate însă fi relevant ca probă indirectă privind contribuția la bugetul comun etc. Cabinetul de avocat Alex Galan din Constanța vă va consilia despre cum se face probatoriul pentru a maximiza șansele la partaj.

NOTĂ: banii proveniți din moștenire NU se împart. La fel, banii proveniți din donații, NU se împart.

Vom trata în alte articole modul în care se împart mașinile, electrocasnicele, casele și terenurile.