Partajul (02): firma se împarte?

business-advice-e1466518825248

În cazul partajului (împărțirea bunurilor comune după divorț) există situații în care unul dintre soți este asociat/acționar într-o societate. Cele mai des întâlnite situații sunt societățile cu răspundere limitată (SRL uri).

În cazul în care societatea a fost constituită în timpul căsătoriei, iar capitalul social a fost subscris în bani sau bunuri comune, atunci și ceea ce s-a constituit (capitalul social) va fi bun comun. Totuși, pentru că SRL ul este o ”societate de persoane”, adică este o asociere între persoane (iar nu intre capitaluri) soțul care cere partajul NU poate intra ca asociat în societate. Acesta are doar un drept de creanță (i se datorează) raportat la ceea ce reprezintă procentul ce i se cuvine din capitalul social al firmei.

Concret, trebuie făcută o evaluare (o lucrare contabilă complexă) în urma căreia să se stabilească ce anume sumă de bani/bunuri îi datorează firma în urma partajului (active, capital, valoarea marcii etc).

Acest mod de partajare este unul litigios (cand partile nu sunt de acord) si nu se poate cere decât la instanța de judecată, cu costuri însemnate și rezultat incert. De aceea recomandarea noastră este pentru părți să găsească variante amiabile de împărțire.