Rezultat excepțional: am obținut achitarea în proces penal cu prejudiciu de 23 milioane euro!

proces castigat instantaPrin Hotărârea nr. 628/08.06.2017 Curtea de Apel Constanța a decis achitarea inculpatului apărat de avocatul Alex Galan din Constanța pentru infracțiunile de evaziune fiscală și spălare de bani într-un dosar în care inculpatului i se imputa în mod greșit un prejudiciu de 23.000.000 euro!

Achitarea s-a produs prin admiterea apelului. În primă instanță inculpatul fusese condamnat la pedeapsa închisorii (într-o greșită tradiție deja) prin superficialitatea aprecierii probelor din dosar.

Avocat Alex Galan a câștigat nu numai un proces important ci și o victorie importantă în lupta cu prejudecățile și cu prezumția de vinovăție (în loc de cea de nevinovăție, pe sistemul: ”Lasă, dacă te-au trimis în judecată sigur ai făcut tu ceva!”)

Felicităm completul de la Curtea de Apel Constanța pentru justațea judecății, profunzimea analizei și curajul (de ce să nu o recunoaștem) de a face dreptate.

Procesul a fost unul greu și îndelungat, pronit în 2015 (pentru presupuse fapte din 2009). Inculpatului i s-au opus ca probe rapoarte ANAF care nu făceau decât să constate aritmetic cuamtumul cifrei de afaceri a firmei la care s-a calculat suma datorată ca impozit pe profit și TVA, fără a ține cont de nici o cheltuială: este ca și când un comerciant a vândut marfă pe care nu ar fi cumpărat-o de nicăieri (deși dosarul conținea sute de facturi de achiziții).

În speță s-a cerut proba cu expertiză contabilă care a fost administrată în primă instanță. Expertul desemnat a fost contrazis de expertul numit de apărare. După condamnarea din primă instanță, instanța de apel a audiat nemijlocit în sala de judecată pe cei doi experți contabili, constatând că expertul judciar nu își putea susține concluziile cu argumente solide.

Rezultatul: avocat Alex Galan a câștigat o binemeritată achitare în urma unei lupte aprige care a durat aproximativ 2 ani, cu consecința ridicării sechestrelor asiguratorii de pe bunurile inculpatului (apartament de familie etc.)

scan ecris 5306 ORM 001