Cum se poate scăpa de răspundere în caz de accident cu victime.

accident-auto-1În cazul unui accident auto care s-a soldat (și) cu vătămări corporale, este vorba de infracțiunea prevăzută de art. 196 Cod Penal: vătămarea corporală din culpă. Culpa este o formă mai ușoară de vinovăție descrisă de legea penală (atunci când nu ai urmărit producerea rezultatului vătămător). Se poate scăpa de dosarul penal?

Da, se poate: procurorul care supravegează cazul este obligat să pronunțe o ordonanță de clasare (închidere) a cazului, dacă certificatul medico legal al victimei relevă faptul că leziunile provocate nu necesită pentru vindecare mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale. În acest caz, fapta nu mai este pedepsită de lege, în varianta din culpă (cvasitotalitatea accidentelor auto sunt săvârșite din culpă).

Regula de mai sus nu se aplică dacă șoferul era sub influența alcoolului sau a drogurilor de orice fel, indiferent de concentrația alcoolică.

Alt caz în care se pronunță clasarea este dacă lipsește plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Acesta are la dispoziție 3 luni de la momentul accidentului să depună o plângere penală. Dacă nu o face în 3 luni, șoferul va scăpa nepedepsit. Plângerea este necesară și pentru cazuri mai grave (punerea în pericol a vieții, avort, sluțire, infirmitate etc., indiferent de numărul de zile necesare pentru vindecare).

Nu în ultimul rând, împăcarea părților duce la încetarea urmăririi/procesului. Împăcarea părților trebuie să fie clar exprimată de partea vătămată și se poate face până la ultimul termen al procesului. Este bine să fie exprimată în scris și să includă și pretențiile civile, de aceea aveți nevoie de asistență juridică de specialitate.

Un avocat specializat vă poate îndruma despre cum și când să formulați și alte cereri la organele de anchetă (pentru supliment de examinare medico-legală, daune, etc.), precum și la societatea de asigurări sau la instanța civilă. De asemenea, vă va îndruma și privind apărările pe care le puteți invoca împotriva acestor cereri.