Antecontract de vânzare cumpărare
Ce este un antecontract? Este o promisiune de a contracta. Adică nu vând/cumpăr, ci doar promit că în viitor și în anumite condiții, voi vinde/cumpăra. Promisiunea poate fi unilaterală sau (de cele mai multe ori) bilaterală, adică ambele părți promit că vor încheia un contract în viitor. Cum funcționează și ce trebuie să stim:
Antecontractul se practică mai ales în cazul imobilelor (terenuri și construcții). Atenție: antecontractul poate fi un act sub semnătură privată (adică nu un contract întocmit la notar) și de aceea se poate ca părților să li se prezinte (de obicei de către agenți imobiliari) antecontracte intocmite greșit, incomplet, contradictoriu, insuficient de explicit etc. Acest fel de acte va da naștere mai târziu la neînțelegeri și poate chiar litigii.
Prin antecontract nu se vinde/cumpără, adică nu se transferă proprietataea. Doar se promite că se va vinde/cumpăra. Se pune problema: ce facem dacă una dintre părți nu respectă promisiunea de a vinde/cumpăra? Situația este reglementată de art. 1279 și 1669 din Codul Civil. Respectiv, dacă o parte nu respectă promisiunea, cealaltă parte poate cere instaneței să pronunțe o hotărâre care să țină loc de contract de vânzare cumpărare. De asemenea, poate cere de la cealaltă parte daune-interese. Dar de cele mai multe ori vina este a ambelor părți; atunci este esențial un avocat.
Atenție: în majoritatea cazurilor la semnarea antecontractului se dă o arvună (avans mai mic sau mai mare din prețul final). Nu mai este în vigoare Vechiul Cod Civil care prevedea pierderea arvunei sau înapoierea dublului sumei în caz de nerespectare. De aceea considerăm că trebuie să apelați la ajutor de specialitate oferit de un avocat specializat în contracte pentru a redacta cum se cuvine clauzele antecontractului. Astfel vă asigurați că nu veți avea de suferit în caz de nerespectare din partea celuilalt semnatar, sau vă protejați în cazul în care chiar dumneavostră doriți să renunțați la contract.