Divorț; Program de vizitare minori

tata copil program vizitareÎn cazul unui divorț, instanța din România este obligată să rezolve și chestiunile legate de copiii minori, dacă există. Dealtfel, chiar dacă părinții nu au fost căsătoriți, raporturile dintre aceștia și copiii lor minori se rezolva în același fel, dacă cei doi nu se mai înțeleg.

Pe lângă stabilirea domiciliului minorilor și modul de exercitare a autorității părintești, instanța poate stabili drepturi de vizitare pentru părintele separat de copil și o pensie de întreținere în favoarea minorilor. Cu privire la aceastea, legea este îngăduitoare:

Programul de vizitare nu este descris de lege nicăieri. Acesta poate să fie liber, adică oricând dorește părintele să viziteze copilul sau restrictiv, adică la anumite zile, ore, luni etc. Un exemplu de program de vizitare care se practică în cazul divorțurilor ar fi:

  • în fiecare al doilea weekend de vineri dimineața, ora …, până duminica, ora …;
  • ….zile în timpul vacanței de vară și …. zile în timpul vacanței de iarnă;
  • în anii impari, prima zi de paște și prima zi de crăciun, precum și de ziua de naștere a copilului;
  • în anii impari, a doua zi de paște și a doua zi de Crăciun, precum și revelionul.

Cum legea nu prevede nimic, instanța nu este obligată să stabilească un program de vizitare. Este datoria părintelui separat de copil să formuleze o asemenea cerere. Această cerere se timbrează cu 20 lei (plata la casieriile primăriei). Cererea se poate face in cadrul procesului de divorț, sau ulterior, după ce instanța va fi stabilit cu care dintre părinți va locui copilul.

La stabilirea programului de vizitare se va ține cont și de vârsta copilului: dacă acesta este mic, sub 2-3 ani, instanța va cenzura programul în funcție de nevoile sale, evitând deplasările lungi. Dacă, de exemplu, copilul rămâne la mamă, atunci în primii ani de viață se va stabili ca tatăl să îl viziteze fără a îl putea lua cu el de la domiciliul mamei.

Conform art. 403 C.civ., dacă ulterior procesului condițiile se schimbă (comportamentul părților este diferit, domiciliul părților se schimbă, distanța scade/crește etc.) partea interesată poate cere instanței schimbarea regulilor stabilite prin hotărârea inițială.

Programul stabilit de instanță este unul minimal, adică părintele la care locuiește copilul va trebui să permită celuilalt să vadă copilul cel puțin în intervalele stabilite prin sentință. Totuși, dacă părțile se înțeleg, nimic nu împiedică părinții să stbilească de comun acord ORICE intervale doresc, chiar dacă acestea nu sunt cele cuprinse în sentință.

  1. Pingback: Divorț, custodie minor: am câștigat pentru tată copilul minor prin modificarea acordului notarial | Avocat ALEX GALAN
  2. Pingback: Drepturile părintelui de a avea relații personale cu copilul; program de vizitare | Avocat ALEX GALAN
  3. Pingback: Divorțul: există custodie comună? | Avocat ALEX GALAN