Nu este nevoie de motive de divorț

divort 2020Un avocat de divorț bun ar  trebui sa va spuna ca nu aveți nevoie de motive de divorț! Este suficient ca unul dintre soți să își dorească să divorțeze suficient de mult, pentru ca juridic, divorțul să se pronunțe. Dacă vi se pare surprinzător ceea ce ați citit mai sus, gândiți-vă mai bine: este oare normal să rămână căsătoriți legal doi oameni dacă unul din ei nu mai vrea să fie căsătorit?

Desigur, lucrurile sunt mai complexe, dacă intrăm în detalii procedurale, și vă descriem pe scurt ce spune legea la noi.

Căsătoria se desface:

  • prin acordul părților (la instanță sau la notar) dacă ambii soți își exprimă acordul clar pentru divorț;
  • ”atunci când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soți sunt grav vătămate și continuarea căsătoriei nu mai este posibilă”; acesta este așa zisul divorț din culpă (din culpă comună sau din culpa exclusivă a unuia dintre soți);
  • la cererea unia dintre soți, pentru o separație în fapt mai lungă de 2 ani; ”separație în fapt” înseamnă atunci când soții nu mai locuiesc împreună;
  • pentru motive medicale.

Deci, dacă eliminăm situația acordului perfect, a separației în fapt mai lungă de 2 ani sau motivele medicale, observăm că cele mai multe cazuri sunt de divorț din culpă (din vina) unuia sau ambilor soți. Legea nu definește clar posibilele motive de divorț, ci spune doar ”din cauza unor motive temeinice”. Anume aceste motive sunt lăsate la aprecierea suverană a judecătorului. Avocatul vă va explica aceea că orice situație care duce la înrăutățirea relațiilor dintre soți (violență, neînțelegeri financiare, certuri, infidelități, sau chiar și simpla lipsă de comunicare). Relațiile dintre cei doi trebuie să se fi înrăutățit suficient de mult încât ”căsătoria să  nu mai poată continua”.

De aici decurge următoarea concluzie: dacă unul dintre soți consideră este necesar să divorțeze, celălalt nu poate, juridic, să îl contrazică. Anume, nu se poate proba contrariul: nu poți proba că realațiile nu s-au înrăutățit, dacă celălalt așa afirmă. Nu poți proba fericirea, ci numai nefericirea în cuplu, oricât de ciudat ar părea.

În concluzie, cu ajutorul unui avocat bun de divorț  care să formuleze cum trebuie cererea și să vă ajute la identificarea probelor necesare, nu este nevoie de motive de divorț în sens literal. Este suficient să nu mai vrei să rămâi căsătorit! Avocat Alex Galan este considerat cel mai bun și experimentat avocat de divorț din Constanța. Noi vă garantăm cea mai bună gestionare a procesului de divorț cu rezultatele cele mai bune.