Cine sunt părinții copilului?
Când se naște un copil, se pune problema juridică a întocmirii actelor de stare civilă (certificat de naștere) și deci a stabilirii filiației față de mamă și față de tată. Adică, cine sunt părinții copilului.
De cele mai multe ori, mama este stabilită în certificatul de naștere ca efect al însuși actului nașterii. Dacă, din orice motiv, aceasta nu se întâmplă, filiația față de mamă se stabilește și prin hotărâre judecătorească ori prin recunoaștere.
Filiația față de tată este uneori mai greu de stabilit, întrucât mama poate să nu fie căsătorită iar tatăl nu mai vrea să participe cu nimic la creșterea copilului.
Dacă mama este ori a fost căsătorită, tatăl se prezumă a fi soțul mamei din timpul nașterii sau al concepției (concepția se prezumă a fi în orice zi între a trei suta și a osută optzecia zi dinaintea nașterii). De asemenea, dacă regula de mai sus nu se aplică din orice motiv, atunci filiația față de tată se poate stabili prin recunoaștere sau prin hotărâre judecătorească. Atenție: nu se acceptă o recunoaștere a copilului, dacă filiația este stabilită anterior legal și ea nu a fost încă desființată judecătorește.
In principiu, pentru emiterea certificatului de naștere este nevoie de actele de identitate ale părinților și de certificatul constatator al nașterii (emis de unitatea medicală sau de medic). Se prezintă și certificatul de căsătorie, dacă există. Deci întâi se contestă filiația stabilită greșit, apoi se recunoaște copilul.
Filiația stabilită se poate contesta în instanță. Când se contestă filiația față de tată care este sau a fost soțul mamei, atunci acțiunea se numește tăgada paternității. În cadrul unui astfel de proces se administrează proba cu expertiza ADN pentru stabilirea filiației.
Noi vă putem ajuta in probleme de stabilirea ori negarea filiației pentru că suntem cabinetul de avocat cel mai bun din Constanța specializat în chestiuni de familie.
Un comentariu