Divorțul – custodia asupra copiilor
Ceea ce în limbaj uzual se exprimă ca fiind ”custodia” asupra copiilor minori este ceva ce din punct de vedere juridic nu există. În cazul unui divorț, dacă sunt copii minori, atunci instanța este obligată să se pronunțe alături de desfacerea căsătoriei și asupra altor probleme, printre care este aceea a stabilirii locuinței copiilor minori. Deci, nu custodie ci stabilirea locuinței minorilor.
Copiii vor locui obligatoriu la unul dintre părinți. În practica instanțelor din România, majoritatea cazurilor copiii rămân la mamă (din motive multiple, care țin de structura familiei, îngrijire, vârstă, mod de viață etc.). Desigur că aceasta nu este o regulă; dacă tatăl dorește și poate demonstra că el va asigura condiții de creștere și educare substanțial mai bune decât mama, atunci copiii pot rămâne la tată. Teoretic, ambii părinți au drepturi egale în fața legii.
Stabilirea locuinței copiilor se face după administrarea obligatorie a probei cu ancheta socială. Aceasta se dispune din oficiu de către instanță și constă într-o vizită a unor lucrători ai serviciului specializat din cadrul primăriei locale. Aceștia observă condițiile din locuință, vorbesc cu cei pe care îi găsesc acasă și fac un raport. În principiu, este suficient ca locuința să fie curată, îngrijită și să beneficieze de dependințe proprii unui trai decent (bucătărie utilată, baie etc.) Nu este necesar să fie o locuință de lux ori opulentă sau plin de lucruri noi.
Casa de avocatură Alex Galan c.a. vă poate indica și alte probe care trebuiesc administrate într-un proces de divorț pentru a obține custodia copiilor.
Dacă mama (de exemplu) a plecat din locuința comună (fie alungată, fie refugiată, fie din alte motive) poate arăta adresa la care propune să locuiască împreună cu minorii. Aceasta nu trebuie să fie în folosința lor exclusivă, ci poate să fie locuința părinților, de exemplu (uneori este chiar mai bine, pentru că astfel beneficiază de ajutorul acestora).
Părintele la care se stabilește locuința copiilor poate să își schimbe adresa. Copiii îl vor urma fără consecințe juridice negative, chiar dacă adresa nu mai este aceea din hotărârea judecătorească de divorț. Deci, un părinte care stă cu chirie, poate schimba locuința fără teamă, dacă oferă condiții adecvate de creștere și dezvoltare copiilor.
Noțiunea de ”custodie” a copiilor mai cuprinde și aspectul care juridic se numește ”autoritate părintească”. Este vorba despre dreptul de a decide asupra creșterii și educării minorului (aspecte privind numele, școala, dreptul de a părăsi țara etc.) Regula este ca autoritatea părintească să se exercite în comun de ambii părinți, cu anumite excepții. Despre aceasta vom discuta în alte materiale.