Ordin de protectie (prevenirea violentelor in familie) ARTICOL VECHI, AU APĂRUT REGULI NOI!

Mulți dintre noi au văzut in filme cum femeile abuzate de sotii lor in America (Statele Unite) obtin de la judecator un ordin de restrictie, conform caruia respectivul sot violent nu are voie sa se apropie de ele, pentru ca altfel cheama politia.

Vestea buna este ca si in legislatia din Roamania de azi exista aceasta institutie, care la noi se numeste ordin de protectie. Dealtfel avem o intreaga lege nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței in familie. Aceasta a fost republicata in 2013.

Conform art. 23 din Legea nr. 217/2003:  Persoana a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei poate solicita instanţei ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecţie, prin care să se dispună, cu caracter provizoriu, una ori mai multe măsuri – obligaţii sau interdicţii; iar apoi urmeaza o serie de interdictii ori masuri cum ar fi reintegrarea in locuinta (de unde a fost data afara), obligarea la folosirea numai unei parti din locuinta comuna, interdictia de a se deplasa in anumite localitati sau zone pe care victima le frecventeaza periodic (pentru a putea merge la serviciu ori la scoala in siguranta), obligarea de a preda armele (pentru a preveni eventuale atacuri armate) și, nu in ultimul rand, incredintarea (vremelnica, temporara) a copiilor minori si satbilirea resedintei acestora.

Ordinul de protectie este una dintre aceste masuri si se defineste dupa cum urmeaza: ”obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de copiii acesteia sau faţă de alte rude ale acesteia ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate” Odata instituit prin hotarare a instantei, incalcarea lui de catre agresor este infractiune si victima are temei sa cheme politia, numai pentru ca agresorul s-a apropiat de ea, chiar daca nici o agresiune nu s-a produs la acel moment.

Aceasta masura se obtine prin adresarea unei cereri la instanta de judecata. Instanta va stabili un termen de judecata si va judeca cererea pe baza probelor propuse de persoana care a adresat cererea. Persoana agresata trebuie deci sa probeze starea de pericol, anume faptul ca viata, intergritatea fizica ori psihica i-au fost puse in pericol de actiunile unui membru al familiei.

Pentru a concepe si redacta cererea, respectiv pentru a va sfatui in alegerea si administrarea probelor necesare, avocatii nostrii va stau la dispozitie cu cele mai bune sfaturi. De asemenea, va putem reprezenta la instanta de judecata unde vom vorbi in numele dumneavoastra si vom obtine ordinul de protectie sau alte masuri de protectie care se impun.