Ce probe propunem impotriva unei amenzi?

Contestatia impotriva unei amenzi (auto, de exemplu) este de fapt un proces care se numeste in drept plangere contravențională. Amenda este sancțiunea contravențională.

Procesul are drept scop și finalitate anularea actului (procesului verbal) prin care s-a constatat abaterea (contravenția) și s-a stabilit sancțiunea (amenda). Acest proces se judecă de către Judecătoria pe raza de competență a căreia s-a comis fapta, după regulile descrise de OG nr. 2/2001 și Codul de Procedură Civilă.

Pe scurt, trebuie să probăm înaintea instanței că lucrurile nu stau așa cum au fost consemnate de agent în procesul verbal. Pentru aceasta trebuie să propunem și să administrăm probe.

Cele mai comune probe sunt înscrisurile (acte) de orice fel care pot contrazice procesul verbal (certificate, adeverințe, copii acte stare civilă, copii bilete, chitanțe etc.)

Martorii sunt probe care pot contrazice situația descrisă în procesul verbal. Un martor poate spune instanței ce a văzut sau a auzit nemijlocit la momentul presupusei fapte contravenționale. Martorii (de obicei unul sau doi) se propun instanței și se precizează numele și adresa pentru a fi citați. Este bine să îi anunțați din timp de termenul de judecată sau să îi aduceți personal. În cele mai multe cazuri, o declarație de martor nu durează mai mult de 10 minute. Este întotdeauna indicat să fiți asistat de un avocat pentru a ști ce întrebări să adresați martorului spre a obține finalitatea și efectul juridic dorit.

Expertiza tehnică de specialitate este o probă mai complexă, dar utilă. Dacă speța implică niște aspecte tehnice pe care numai un specialist le poate lămuri, atunci este bine să cerem proba cu expertiza tehnică (auto, contabilă, imobiliară etc.) Dacă o consideră utilă, instanța va încuviința proba și va numi un expert prin tragere la sorți de pe lista pe care o are, după care va fixa un onorariu (în funcție de complexitatea expertizei, de obicei până în 1000 lei), pe care să îl plătească partea care a cerut expertiza. Neplata onorariului în 5 zile poate duce la decăderea din dreptul de a mai administra proba. Este bine ca un avocat să vă sfătuiască despre cum ar trebui formulate obiectivele (întrebările) la care trebuie să răspundă expertul.

Un comentariu

  1. Pingback: Contestatie amendă: unde se judecă? | Avocat ALEX GALAN