Acte necesare pentru divort
Cererea de divort este una speciala, reglementata în Capitolul VII din Noul Cod Civil.
Oricare dintre soti poate depune o cerere de divort. Nu este necesar ca celalalt sot sa fie de acord cu divortul. Acest lucru este intotdeauna de dorit, anume ca partile sa se inteleaga si sa fie de acord asupra termenilor in care sa se desparta. Daca acordul este deplin asupra tuturor aspectelor (nume, cine va pastra copilul, felul cu va fi exercitata autoritatea parinteasca etc.), atunci divortul poate fi pronuntat si printr-o procedura la notarul public.
Totusi, mai dese si mai dificile sunt situatiile in care sotii nu se (mai) inteleg asupra termenilor despartirii. Atunci sotul care se hotaraste sa actioneze poate depune la registratura Judecatoriei unde isi are domiciliul o cerere (preferabil redactata de un avocat, pentru a indeplini conditiile legale) insotita de urmatoarele acte:
- certificat de casatorie (preferabil original);
- certificat de nastere copil/copii minori (copie conforma cu originalul);
- chitanta de plata a taxei judiciare de timbru de 100/200 lei, după caz (original);
Dacă nu aveți actele de mai sus (pentru că au rămas la celălalt soț ori s-au pierdut etc.) nu este nici o problemă, pentru că ele se pot cere de către instanță de la serviciul de stare divilă al primăriei. În acest caz puteți depune cererea fără acte, explicând situația în cuprinsul ei.
In cazul in care exista si o cerere de partaj (impartire a bunurilor comune ale sotilor) atunci probatoriul devine mai complex iar actele se vor referi in special la modul de dobandire a bunurilor, pretul lor, dovedirea nivelurilor de venituri ale celor doi soti etc. Taxa de timbru pentru partaj este de 3% din valoarea bunurilor care se împart.
Un avocat de divort va va sfatui dupa caz si asupra probelor suplimentare (expertiza tehnica pentru stabilirea valorii bunurilor si propuneri de impartire, martori, adrese, certificate emise de specialisti, medici, institutii etc.).