Cum formulam o cerere catre instanta de judecata
Orice proces incepe cu o cerere de chemare in judecata adresata instantei. Prin instanta de judecata intelegem o institutie in cadrul careia activeaza judecatori si personal auxiliar (grefieri, arhivari etc.). In judetul Constanta exista 4 Judecatorii, 1 Tribunal si 1 Curte de Apel. In sens restrans, prin instanta se mai intelege si completul de judecata (judecatorul sau judecatorii) care judeca dosarul in sedinta.
Ca sa nu suferim consecinte negative in proces, cererea noastra trebuie sa indeplineasca niste conditii importante. Printre acestea, cele mai importante sunt: sa fie adresata la timp (in termenul legal) si sa cuprinda toate elementele necesare.
Termenul de introducere a cererii este diferit in functie de obiectul litigiului (de exemplu pentru contestarea unei amenzi trebuie introdusa la maxim 15 zile de la primirea procesului verbal pe care il contestam; pentru o datorie baneasca, la maximum 3 ani de la scadenta ei s.a.m.d.). Apelati cu incredere la casa noastra de avocatura pentru o consultatie lamuritoare in cazul dvs. In cazul depasirii termenului riscati respingerea cererii ca tardiva, fara a se mai judeca fondul litigiului. Dar si in acest caz sunt solutii legale pe care un avocat vi le poate propune.
Cererea trebuie sa cuprinda elemente esentiale cum ar fi numele si adresa celui ce o promoveaza, la fel pentru cel/cei chemati in judecata, descrierea problemei supuse judecatii, intemeierea in drept (articolele de lege care se refera la problema respectiva), mijloacele de proba de care ne vom folosi pentru dovedirea cererii, semnatura etc.
Comentam ca cererea de chemare in judecata este poate cel mai important element al unui litigiu, si de aceea formularea ei corecta este de importanta majora pentru obtinerea unui rezultat favorabil. In acest sens suntem gata sa va asistam si sa redactam pentru dvs. acest act in mod cat mai corect si complet.